62 persona kane me shume pasuri se sa gjysma e botes. 1% zoteron me shume pasuri se sa ne te gjithe se bashku.

No comments

62 persona sot kane te njejten sasi pasurie me 3.6 miliarde te tjere se bashku. Praktikisht sa gjysma e planetit-nje statistike shokuese e cila behet edhe me alarmuese kur konsideron se ne vitin 2010, kjo gjysem pasurie ishte e zoteruan nga 388 njerez. Sot ka rreth 62 bilionere te cilet zoterojne mbi 2 trilion$ pasuri ndersa gjysma tjeter ka humbur rreth 1 trilion $ te pasurise se tyre ne vetem 5 vjet.

Raporti i publikuar te henen nga OXFAM International – i titulluar, Nje economi per 1%, tregon nje numer shifrash ne renie te cilat

“Kriza e pabarazise boterore po kap ekstreme te reja. 1% me te pasurit tani kane me shume pasuri se pjesa tjeter e botes e marre se bashku. Pushteti dhe privilegjet po perdoren per te manipuluar sistemin ekonomik keshtu qe te rritet hapesira midis te pasurve dhe te tjereve. Nje rrjet global i parajseve fiskale i ndihmon te pasurit qe te fshehin 7.6 trilion $. Lufta kunder varferise nuk do te fitohet nese nuk zgjidhet kriza e pabarazise.

Ne vetem 5 vite, 62 miliarderet e rriten pasurine e tyre me 44%, nje rritje pres 542 miliarde $. Dhe sigurisht kjo domethene se pasuria e gjysmes tjeter ra me rreth 1 trilion $ ne te njejten periudhe, nje renie me 41%. Gjysma e pasurise boterore te popullsise se planetit ka perfunduar ne duart e 1% te njerezve te saj, ndersa gjysma me e varfer e popullates se planetit ndajne vetem 1% te pasurise se saj. Te ardhurat e 10% te popullates boterore jane rritur me vetem 1 cent ne dite, ose me 3$ ne vit secili.

Mesatarisht, cdo i rritur qe ben pjese te 1% i pasur i Tokes ka nje pasuri prej rreth 1.7 milion$ nje shifer 300 here me e madhe se sa mesatarja e pasurise se 90% te popullates se planetit. Duhet theksuar se per shumicen e njerezve qe i perkasin 1% shifra 1.7 milion$ konsiderohet asgje ose negative.

Si eshte realizuar kjo? Oxfam ne studim thote se jane perdorur:

“Ndryshimi i politikave ekonomike ne 30 vitet e fundit te cilat perfshijne, deregullimin, privatizimin, sekretet financiare te ndara mes pak njerezve, globalizimi i financave, te gjitha keto kane perforcuar rolin e te fuqishmeve qe te perqendrojne edhe me tej pasurine ne duart e tyre.

Nje nga argumentat qe perforcon idene se sistemi global financiar ka favorizuar kete skeme pasurimi te 1% jane parajsat fiskale te ngritura ne vende te ndryshme te cilat mbahen gjalle me dijenine e shteteve dhe lejojne pastrimin apo depozitimin e parave shpesh here te bera ne menyra te dyshimta.

Edhe pse ekzistojne argumenta perfekte se perse keto parajsa fiskale nevojiten per eliminimin e taksimit, nga krahu tjeter, keto elita dhe individe super te pasur se bashku me koorporatat e tyre e perdorin kete sistem per perfitim kryekeput personal duke eliminuar perfitimin e pjeses tjeter te popullates. Duke hedhur para ne fushata politike, tink tanke, firma lobuese dhe mjete te tjera te influences, super te pasurit krijojne mundesine e krijimit te politikes nga laboratori. Parate e zeza dhe fondet e padukshme perdoren per tu bere presion politikaneve qe te prodhojne politika per me te paktet. Sic thote drejtori i qendres per buxhete dhe politika prioritare, Ka nje menyre te re investimi per te pasurit sot, ata blejne politikanet, ose me sakte blejne politikat fiskale.

Ne fakt, ne nje analize te 200 kompanive me te medha ne bote, perfshire ketu edhe partneret strategjike te Forumit Boteror te Ekonomise, OXFAM ka zbuluar se 9 nga 10 syresh kane prezenca ne te pakten 1 parajse fiskale – dhe me vetem 50 banka te medha te cilat manaxhojne pasurine ofshore parajsat jane shume fitimprurese. Devijimi nga taksimi i te medhenjve krijon veshtiresi per qeverite e botes per te krijuar politika te qendrueshme dhe efektive sociale. Kjo eshte quajtur nje shkelje e te drejtave te njeriut nga ana e International Bar Association.

 

 

Sistemi aktual nuk ka ardhur rastesisht, nenvizon raporti i OXFAM. Eshte rezultat i politikave te qellimshme te liderave tane te cilet degjojne 1% dhe mbeshtetesit e tyre me shume se sa te veprojne ne interes te shumices. Eshte koha qe ta refuzojme kete model te prishur ekonomik. Njerezit mund te bejne me shume se kaq, me mire se kaq. Ne kemi talentin, teknologjine dhe imagjinaten per te ndertuar nje bote shume me te mire. Ne kemi shancin per te ndertuar nje ekonomi humane ku interesat e shumices te jene prioritet.

Por qe kjo te ndodhe duhet qe shumica te reagoje.

Pyetja eshte, A do te ngrihemi ta bejme?united-states-us-billionaires-list-by-net-worth.png

 

Leave a Reply